ویژگی های بازار سنگ نمک دامی صادراتی
سنگ نمک دامی صادراتی ، یکی از سنگ های صنعتی پرطرفدار برای صادرات محسوب می شود. ایران از جمله کشورهای تامین کننده و صادر کننده سنگ نمک به شمار می آید و در عرصه تولید سنگ نمک در بازار جهانی کشوری مطرح است. تنوع سنگ ها و وجود معادن متعدد نمک در کشور سبب توانمندی ایران در حوزه صادرات نمک های صنعتی شده است. بیشترین میزان مصرف این نمک ها در دامداری، تولید و فرآوری مواد غذایی، صنایع شیمیایی و نمک پاشی جاده ها است. به طور کلی، صادرات سنگ ها به صورت کلوخه، سنگ برش خورده (آجر نمک)، گرانول (تصفیه شده خوراکی و تصفیه نشده صنعتی) و سنگ بسته بندی (خوراک دام) انجام می شود. نمک دامی و انواع نمک های صنعتی از مهم ترین نمک های صادراتی هستند.
سنگ نمک دامی به عنوان یکی از پرمصرف ترین نمک ها در همه کشورها کاربرد دارد. این سنگ به سه صورت نمک فشرده قالبی، سنگ برش خورده گرد و سنگ برش خورده مکعب صادر می شود. صادرات در این حوزه امری بسیار دشوار و نیازمند تخصص در شناسایی، بارگیری و ارسال است. تجارت سنگ نمک دامی و جایگاه ایران در صادرات سنگ نمک دامی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
معادن سنگ نمک در ایران
بهترین و بزرگ ترین معادن سنگ نمک در ایران در استان سمنان واقع شده است. اقلیم منطقه و ساختار زمین شناسی این استان را به قطب نمک در ایران تبدیل کرده است. معدن نمک گرمسار یکی از مهم ترین و اصلی ترین مراکز تامین کننده سنگ نمک در ایران به شمار می آید و بخش عمده ای از سنگ نمک صادراتی ایران از این معدن تامین می گردد. همچنین تولید و ویژگی های نمک استخراج شده از معدن نمک سمنان و معدن نمک ایوان کی نیز کیفیت بالایی دارند.
سنگ نمک سمنان و به ویژه سنگ نمک گرمسار به عنوان بزرگ ترین تامین کننده سنگ نمک در منطقه شناخته می شود و قدرت تامین نیاز بازار داخلی را دارد. این معادن به دلیل بالا بودن تناژ تولید، پتانسیل لازم برای صادرات بیشتر و رفع نیازهای بازار جهانی را دارند. از مهم ترین ویژگی های نمک استخراج شده این معادن می توان به کیفیت، رنگ و خلوص بالای نمک اشاره کرد. سنگ نمک سفید، آبی، قرمز، سیاه، نارنجی، سنگ نمک نباتی، سفید رگه دار و سنگ نمک کریستال از انواع سنگ های معدن گرمسار به تناسب رنگ هستند. نمک های صنعتی این معادن یکی از مواد معدنی با ارزش و مورد استفاده در صنایع مختلف هستند. این سنگ ها درجه خلوص متفاوتی دارند و همین امر سبب گستردگی کاربرد آن ها شده است. از مهم ترین کاربردهای نمک های صنعتی می توان استفاده در دامپروری و دامداری، شیلات، تصفیه آب و فاضلاب، تولید مواد شوینده و بهداشتی و دباغی را نام برد.
اهمیت خرید سنگ نمک دامی
خرید سنگ نمک دامی یک روش مناسب، کم هزینه و اقتصادی برای تقویت بهره وری دام و طیور است. استفاده از این محصول به بهبود باروری و شیردهی در گاوها و گوسفندان کمک می کند. سنگ نمک دامی با جلوگیری از بیماری های عفونی و میکروبی، موجب سلامت دستگاه گوارش می شود. با قرار گرفتن این محصول در جیره غذایی دام، جذب مواد معدنی، پتاسیم و اسیدهای آمینه بهتر انجام می شود. همچنین این سنگ ها از گرفتگی و فلج عضلات دام جلوگیری می کنند. این نوع سنگ برای استفاده دامداری و گاوداری ها کیفیت و کارایی بهتری نسبت به سنگ نمک طبیعی دارد. مصرف این نوع نمک بر طول عمر و سلامت دام تاثیرگذار است. سنگ های معدنی طبیعی و کاملاً ارگانیک هستند. این سنگ ها یک منبع غنی از آهن، منیزیم، پتاسیم، کلسیم و مس به شمار می آیند.
از مهم ترین ویژگی های سنگ نمک دامی می توان افزایش اشتها، بهبود عملکرد سیستم گوارش، تقویت متابولیسم و پیشگیری از پوکی استخوان را نام برد. همچنین از دیگر مزایای استفاده از این نوع سنگ می توان به کمک به سلامت قلب و سیستم تنفس اشاره کرد.
خواص سنگ نمک دامی
سنگ نمک دامی یکی از افزودنی های مهم به خوراک دام محسوب می شود. نمک یک عامل حیاتی در رشد، تولید مثل و بهبود سلامت دام است. دو ترکیب سدیم و کلرید به هضم و جذب بهتر مواد غذایی کمک می کنند. استفاده از نمک در جیره غذایی دام موجب از بین بردن کرم ها، میکروب ها و ضد عفونی کردن معده و روده ها می شود. سنگ نمک مخصوص دام و طیور حجم مایعات موجود در بدن دام و حتی طیور را تنظیم می کند. این ماده معدنی باعث تقویت عضلات (ماهیچه قلب) و بهبود عملکرد هورمون ها و سیستم عصبی دام می شود. استفاده روزانه نمک در برنامه غذایی گاوداری ها موجب افزایش اشتها و رشد بیشتر گاو می شود. مصرف آب و غذای بیشتر سبب پروار شدن گاو در بازه زمانی کوتاه تری می شود. در واقع، نمک یک عنصر ضروری برای رشد و فرآوری بهتر محصولات دامی است.
استفاده از سنگ نمک دامی مرغوب بسیاری از بیماری های گوارشی دام را از بین می برد. نمک (پودری و صدفی) را می توان به آب و یا علوفه دام اضافه کرد. همچنین می توان سنگ نمک را به صورت دست نخورده و یا داخل باکس مخصوص جلوی دام قرار داد. به این ترتیب، حیوان با توجه به میزان نیاز بدن خود به سنگ لیس می زند. این کار باعث می شود که درصد مصرف سدیم و کلر در بدن دام بالا نرود و از بروز مسمومیت دام جلوگیری می شود.
بازار هدف سنگ نمک دامی صادراتی
بازار هدف در صادرات سنگ نمک دامی نقش مهمی دارد. بازار هدف به نوعی تعیین کننده خط مشی تولیدکنندگان است. صادرات این سنگ ها به صورت فله ای در اندازه و بسته بندی های متفاوت انجام می شود. از آن جایی که انواع سنگ های دامی با کیفیت، رنگ و درجه خلوص بالا تولید می شوند، یک انتخاب شایسته و مناسب برای صادرات محسوب می شوند. روسیه، چین، هند، ترکیه و پاکستان از جمله کشورهای هدف برای صادرات سنگ نمک هستند. همچنین بیشترین صادرات نمک های دامی به کشورهای قطر، کویت، امارات و گرجستان صورت می گیرد.
بسته بندی سنگ نمک صادراتی
سنگ نمک مناسب صادرات کیفیت بهتر و بالاتری از سنگ های هم رده خود دارد. انواع سنگ نمک صادراتی با بسته بندی های مخصوص به مقصد ارسال می شوند. در صادرات این قبیل از محصولات می توان از کیسه های جامبو بگ 1200 – 1000 کیلو، کیسه های پلی پروپیلن 50 – 20 کیلویی برای بسته بندی استفاده کرد. استفاده از کیسه های پلی پروپیلن به علت دوخت جداگانه هر کیسه، هزینه کارگر و کیسه کردن قیمت بیشتری دارد. در مقابل، کیسه های جامبو بگ مقرون به صرفه تر هستند، اما در همه مسیرها قابل استفاده نیستند. در صادرات به برخی از کشورها مانند کشورهای حوزه خلیج فارس باید از کیسه های کوچک استفاده کرد. بسته بندی سنگ ها در کیسه های جامبو بگ یک انتخاب مناسب برای مسیرهای دریایی است. به طور کلی، هدف از بسته بندی جلوگیری از آسیب دیدن محصول و ورود آلودگی های محیطی به نمک است.
بسته بندی سنگ نمک صادراتی باید به گونه ای باشد که برای تولید کننده و مصرف کننده در هنگام حمل و نقل، جابجایی و انبارداری مشکلی ایجاد نکند. همچنین جهت سهولت در حمل و نقل و نیز استفاده از جرثقیل و لیفتراک به هنگام بارگیری و تخلیه، می توان از ترکیب جامبو بگ و کیسه های کوچک استفاده کرد.
حذف نمک از غذای دام
نمک دامی در سلامت دام و طیور، افزایش وزن و شیردهی تاثیر بسزایی دارد. استفاده از سنگ نمک دامی علاوه بر تامین سدیم مورد نیاز دام، از شیوع بیماری های مختلف جلوگیری می کند. حذف نمک از جیره غذایی احشام و پرندگان پیامدهایی را در پی خواهد داشت. کاهش وزن و آسیب به سیستم عصبی دام از مضرات حذف نمک محسوب می شود. علوفه حیوانات، پتاسیم بالایی دارد و برای جذب در بدن به سدیم نیاز است. سنگ نمک دامی سدیم مورد نیاز برای جذب پتاسیم را تامین می کند. فقدان این ماده معدنی موجب اختلال در فرآیند جذب غذا، مونوساکاریدها (قندهای ساده) و مکمل های غذایی در بدن دام می شود. اختلال در سیستم حرکتی، کاهش باروری و کاهش شیردهی از دیگر مضرات حذف نمک از غذای دام به شمار می آیند.
لازم به ذکر است که افراط در استفاده از نمک دامی هم مشکلاتی را به وجود می آورد. در واقع، استفاده بیش از حد از نمک مانند کمبود این ماده می تواند سلامت حیوان را به خطر بیندازد. اختلالات گوارشی، بی اشتهایی، کاهش وزن، عطش زیاد، کاهش میزان آب بدن، ناتوانی در حفظ تعادل و گرفتگی و فلج عضلات از مهم ترین عوارض زیاده روی در مصرف نمک محسوب می شوند. همچنین درد شکمی، اسهال، استفراغ، ریزش آب دهان و در مسمومیت های حاد، احتمال نابینایی وجود دارد. افزایش تشنگی و مصرف زیاد آب، نارسایی در عملکرد کلیه ها، تشنج و لرزش های عضلانی از دیگر مضرات مصرف زیاد نمک هستند.
آشنایی با کاربرد انواع نمک صنعتی
سنگ نمک پس از استخراج روانه کارخانه های تولید نمک می شود. در این کارخانه ها، انواع مختلف سنگ بر اساس درجه خلوص برای مصارف خوراکی و یا صنعتی تقسیم بندی می شوند. سنگ ها با درجه خلوص کمتر از 95% نمی توانند به طور مستقیم مصرف خوراکی داشته باشند و در صنعت مورد استفاده قرار می گیرند. انواع نمک صنعتی با توجه به اندازه و ساختار کاربردهای متفاوتی دارند. از مهم ترین نمک های صنعتی می توان نمک شکری، شیلاتی، صدفی و پودری را نام برد.
نمک شکری
یکی از پرکاربردترین نمک های صنعتی، سنگ نمک شکری (حفاری) است. نمک مش 110 به علت شباهت ظاهری به دانه های شکر به این نام معروف است. از این محصول در صنعت نفت و حفاری، صنایع پتروشیمی، صنایع شیمیایی، خوراک دام، نمک سود کردن گوشت و یخ زدایی جاده ها استفاده می شود. نمک شکری به سه گروه درشت (دانه بندی 18-8 مش)، ریز (دانه بندی 30-16 مش) و مخلوط (8 مش تا نمک نرم) تقسیم می شود. نمک های شکری ریز کیفیت متوسطی دارند و اغلب در صنایع نفتی از آن ها استفاده می شود. نمک های شکری مخلوط بیشتر در صنعت حفاری گل به کار برده می شوند. این نمک در وزن های 25، 30 و 35 کیلوگرمی تولید و به بازار عرضه می شود.
نمک شیلاتی
سنگ نمک مخصوص شیلات به عنوان بزرگ ترین نمک صنعتی موجود در بازار شناخته می شود. این مدل سنگ ها ابعاد بزرگی دارند و پس از خرد شدن به اندازه ای در حدود 5 تا 10 میلی لیتر می رسند. کاربرد اصلی این نوع نمک همان طور که از نام آن پیدا است در حوزه صنعت شیلات و آبزیان می باشد. هر چند این نمک مصارف دیگری هم دارد و در گند زدایی، سختی گیری آب، صنعت دباغی و چرم سازی و احیای رزین های غیر فعال مورد استفاده قرار می گیرد. ساختار گرانولی این نوع سنگ سبب شده که در برابر رطوبت مقاومت بیشتری داشته باشد و کلوخه نشود.
نمک صدفی
نمک صنعتی صدفی (مرواریدی) در دو مش 120 و 130 در دسترس است. بلورهای نمک صدفی ریز هستند، ظاهری شفاف و درخشان دارند و به دلیل درخشندگی دانه ها این نام برای آن انتخاب شده است. کاربرد عمده این سنگ نمک در صنایع تصفیه، دباغی، لبنیات و آرایشی و بهداشتی است.
نمک پودری
نمک پودری یا نمک نرم صنعتی، دانه های بسیار ریزی دارد و نمی توان آن در دسته نمک های دانه بندی شده قرار داد. این نمک به دلیل ساختار پودری که دارد در برابر رطوبت و نم بسیار آسیب پذیر است. نمک پودری در محیط مرطوب، به سرعت رطوبت هوا را به خود جذب می کند و کلوخه می شود. بهترین نمک پودری تولید معدن نمک گرمسار است و کمترین میزان ناخالصی را دارد. از این نوع نمک در صنایع تصفیه، بازیافت، کاغذسازی، تولید ضد یخ، چرم سازی و کارخانه های آجیل و خشکبار استفاده می شود.
سنگ نمک طبی، صادراتی با خلوص بالا
سنگ نمک طبی یکی از انواع سنگ نمک خلوص بالا است و در حوزه پزشکی، بهداشت و درمان و محصولات آرایشی کاربرد دارد. از این سنگ در تولید پلاسمای خون و تولید پنی سیلین استفاده می شود. این نمک دارویی در طیف گسترده ای از خدمات پزشکی همچون تولید محلول های دیالیز صفاقی و کلرید سدیم روده ای کاربرد دارد.
خرید سنگ نمک دامی
سنگ نمک دامی یکی از مواد معدنی پرکاربرد است. این محصول در صنایع مختلف از جمله صنایع غذایی، تولید خوراک دام و طیور، صنایع بهداشتی، دباغی، چرم سازی، سختی گیری، احیای رزین، تصفیه و تولید آب آشامیدنی و صنایع شیمیایی به کار می رود. استفاده گسترده از این محصول در چرخه تولیدات صنعتی سبب شده که خرید سنگ نمک دامی، از اهمیت بالایی برخوردار باشد.
به عبارت ساده تر، مهم ترین دلیل خرید و فروش سنگ نمک دامی استفاده گسترده از این ماده معدنی است. این امر موجب رونق در بازار سنگ نمک دامی شده است. سنگ های نمک در بسته بندی های مختلفی به بازار عرضه می شوند. از آن جایی که این نوع از سنگ ها، قدرت جذب بالای رطوبت دارند، اغلب در بسته های چند لایه و نایلون دار بسته بندی می شوند. سنگ ها باید در محلی خشک و به دور از رطوبت و هر گونه مواد آلاینده (شیمیایی، رنگی و نفتی) نگهداری شوند. چنان چه محصول در معرض هوای نامناسب و یا شرایط محیطی نامساعد قرار گیرد، از میزان کیفیت آن کاسته می شود. همچنین خرید و فروش سنگ نمک به صورت عمده این امکان را برای خریداران فراهم می کند که با خرید محصول بیشتر در زمان کوتاه تر و با پرداخت هزینه کمتر، سود دهی خود را افزایش دهند.
قیمت سنگ نمک دامی
قیمت سنگ نمک به عوامل متعددی همچون نوع نمک، کیفیت، درجه خلوص، ابعاد سنگ و کاربرد آن بستگی دارد. نوع معدنی که سنگ از آن استخراج شده است هم در قیمت تاثیرگذار است. به عنوان مثال، معدن نمک گرمسار در مقایسه با سایر معادن کیفیت بالاتری دارد. از دیگر عوامل موثر بر قیمت این نوع سنگ می توان به کیفیت سنگ، میزان تناژ سفارش، هزینه استخراج و حمل و نقل اشاره کرد. همچنین در تعیین قیمت برای نمک های صنعتی دانه بندی شده مانند نمک پودری و سنگ نمک شکری عوامل دیگری از جمله هزینه های برداشت از معدن و ماشین آلات تاثیرگذار هستند.
سنگ نمک دامی انواع مختلفی (سفید، سفید رگه دار و رنگی مایل به قرمز) دارد. سنگ نمک سفید خواص درمانی و دارویی بیشتری دارد، این نوع سنگ نسبت به سنگ های رنگی قیمت بالاتری دارد. به طور کلی، کیفیت و میزان خلوص مهم ترین عامل تعیین کننده قیمت است و هر چه محصول خلوص بالاتری داشته باشد، قیمت بیشتری هم خواهد داشت.
نکته پایانی این که همواره به سنگ نمک خلوص بالا نیاز نیست و می توان با توجه به کاربرد از سنگ های با خلوص متفاوت بهره برد.
قابل ذکر است که میتوانید فیلم این محصول را در کانال اپارات و کانال یوتوب ما مشاهده فرمایید.
عالی
کیفیت عالی